Overig

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Betekenis
Vanuit de communicatieleer
“Herkaderen is het proces waarbij de betekenis van een verschijnsel verandert door het in een ander kader te plaatsen.”

Verschillende benamingen voor dezelfde interventie
Theorie: de waarheid maak je zelf
Omgevingsfactoren zijn niet altijd te beinvloeden, maar wat je wel altijd kunt beinvloeden is de manier waarop ernaar gekeken wordt.

JohanCruijff-ElknadeelhebznvoordeelHerkaderen wil zeggen je je bewust bent van het kader dat je kiest en niet de automatisch waarheid kiest die je altijd al koos. Dit kader bepaalt namelijk de betekenis. Belangrijk is dat je dit ook zo communiceert naar anderen zodat jouw waarheid ook hun waarheid wordt.

Kenmerkend voor herkaderen is dat je sommige kenmerken eruit laat springen terwijl je andere kenmerken negeert, zodanig dat jouw ‘point of view’ over het voetlicht komt.
Een verloren wedstrijd kun je zo op 2,3 of misschien nog wel meer manieren uitleggen

  • van een verloren wedstrijd leer je meer dan van een gewonnen wedstrijd.
  • nu kunnen we weer hard trainen.
  • nu weten we weer waarvoor we hard trainen.

herkaderen maakt onderdeel uit van een grotere theorie: kaderen. Drie soorten kaderen:

  • herkaderen
  • focus kaderen: waar leg je de aandacht op? Deze chips is 80% vetvrij!
  • contrast kaderen: deze cursus kost per dag 1 blikje cola. Wat is belangrijker: de opleiding van uw kind of een blikje cola per dag?

Herkaderen is het creëren van een nieuwe kijk op de wereld. Jij bepaalt zelf waar je het accent legt; op het negatieve deel, dan lijkt het probleem overweldigend, leg je het accent op het positieve deel, dan ligt een oplossing voor de hand. Taal is hier wederom heel belangrijk: dus hoe breng je de boodschap.

Een bedrijf dat veel mensen moet ontslaan is een bedrijf dat aan het eind van zijn Latijn is. Echt? Of:nu wordt het eindelijk eens een efficiente en effectieve organisatie. Het eerste beeld is dat een instortend bedrijf, het tweede dat van een bedrijf dat aan een nieuwe start staat. Aan het feit zelf is niets veranderd, alleen de betekenis die eraan is gegeven.

Herkaderen: /change behavior[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_video link=”https://youtu.be/7frzYFcbqjc”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_video link=”https://www.youtube.com/watch?v=DflZi_lLSo8″][/vc_column][/vc_row]