Hoe sta jij eigenlijk in je leven. Heb jij het gevoel dat hetgeen je doet de oorzaak is van hoe je leven er uit ziet of overkomt het leven je. Ik, persoonlijk, vind het belangrijk om me daar bewust van te zijn omdat het me de ruimte geeft om altijd een keuze te hebben.

Wat betekent dat? OORZAAK en GEVOLG kant.
Aan de OORZAAK kant van je leven staan betekent dat je bewust kiest hoe je leven eruit ziet, welke dingen je doet en dat je 100% verantwoordelijkheid neemt voor de resultaten die haalt of nog gaat halen. Ook als de resultaten even niet zo zijn als dat je had gewenst, neem je gepaste actie en onderzoek je nieuwe mogelijkheden. Je weet dat je altijd een andere keus hebt in wat je doet, hoe je je voelt, hoe je reageert naar anderen en hoe je reageert op gebeurtenissen in de wereld om je heen.
Aan de GEVOLG kant staan van je leven betekent dat je wellicht anderen de schuld geeft over wat er in je leven gebeurt, je anderen de schuld geeft voor jou humeur, of misschien anderen de schuld geeft van alles wat je nog niet bereikt hebt of had kunnen hebben. Je voelt je misschien wel machteloos of heb je anderen nodig om te zorgen dat je je goed voelt over je zelf en over je leven.

“Als mijn leidinggevende, mijn ouders, mijn kinderen, mijn collega’s me zouden begrijpen en me zouden helpen om mijn dromen en doelen te bereiken en zouden doen wat ik zou willen, dan zou mijn leven volkomen fantastisch zijn.”

Als je hoopt en net zolang wacht dat dingen in je leven anders worden of dat je verwacht van anderen dat zij zorgen dat je leven fantastisch is, zijn tekenen van aan de effect kant staan je leven. En laten we eerlijk zij, hoe leuk is dat eigenlijk? En hoe leuk denk je dat jij bent voor anderen? Overtuigd zijn dat iemand anders verantwoordelijk is voor jouw geluk of onbewust anderen verantwoordelijk maken voor jouw geluk beperkt en geeft de ander een soort magische invloed over jou, wellicht zonder dat je je dat zelf realiseert.

Aan de OORZAAK kant van je leven staan betekent dat je keuze hebt in je leven. Je kunt zelf kiezen wat het beste voor je is en tegelijkertijd stil staan bij de consequenties van je keuzes voor anderen om je heen zonder dat je verantwoordelijk bent voor het emotioneel welzijn van diegene.

Degene die aan de GEVOLG kant van hun leven staan merken vaak dat ze zich slachtoffer voelen van de omstandigheden en geen tot weinig keuze ervaren in hun leven. Het ironische is dat diegenen zeker wel keus hebben en gekozen hebben om niet te kiezen en alleen te reageren op hetgeen in hun omgeving gebeurt.