Het is echt bewezen. Moeders ervaren meer stress, zo blijkt uit een rapport van het Sociaal Cultureel Planbureau. Mannen en vrouwen worden ongeveer even zwaar belast met de verdeling van betaalde en onbetaalde arbeid. Vrouwen werken minder in een betaalde baan, maar doen meer onbetaald werk in het gezin en huishouden. Mannen en vrouwen hebben beiden even veel tijd. Alleen ervaren deze vrije tijd niet als vrij tijd. En dat zit zo.

1.Moeders voelen zich zowel op het werk als in het gezin snel tekort schieten
Over het algemeen voelen vrouwen zich erg verantwoordelijk en willen ze het graag goed doen. Terwijl (dit blijkt uit onderzoek en hoor ik vaak terug) hun man veel makkelijker voor zichzelf kiest. Hij kan wel de boel de boel laten als hij wil ontspannen. Omdat hij voelt dat hij even de tijd voor zichzelf nodig heeft. Het huishouden komt later wel.

Een vrouw negeert haar eigen behoeften sneller en kan pas ontspannen als al het werk gedaan is. Wat er in de praktijk op neer komt dat zij zich vrijwel nooit kan ontspannen, want het werk blijft maar doorgaan. Zit je eindelijk op de bank een film te kijken, schiet je te binnen dat je net zo goed ondertussen nog even de was kunt vouwen.

2.Moeders hebben minder tijd voor zich zelf.
Als vrouwen vrije tijd hebben, vullen zij hun vrije tijd vaak in met hun kinderen. En voelt deze vrije tijd niet als vrije tijd, maar verder als beschikbaar zijn voor de kinderen. Een potje voetbal met je kinderen is erg leuk, maar toch iets anders dan een avondje uit eten met vriendinnen.

3.Moeder staan altijd emotioneel ‘aan’.
Een ander punt dat uit dat onderzoek naar voren kwam is dat vrouwen zich moeilijk kunnen ontspannen omdat zij emotioneel nog aan het werk zijn. Zij piekeren vaak of hun kinderen het wel goed doen op school, wat ze kunnen doen om die ruzie op school op te lossen, wat er nog mee moet naar het kinderdagverblijf of hoe hun kind beter kan gaan luisteren.

Al met al genoeg redenen waarom het moeders moeilijk lukt zich ontspannen te voelen. In welke van deze drie herken jij jezelf?