Je bent doodop en barst al bijna in huilen uit als je alleen maar naar je agenda kíjkt. Ken je dat? De helft van de scholieren is wel eens thuisgebleven van school door oververmoeidheid of stress, concludeert tv-programma EenVandaag. De belangrijkste resultaten van diens peiling op een rij.

42% van de scholieren heeft dagelijks schoolstress
Ruim vier op de tien van de ondervraagde 723 scholieren schiet elke dag wel in de stress om school. Bij ruim een derde gebeurt dat elke week wel een keer. Andere veelgehoorde stressredenen: de gezinssituatie of je sociale leven/wat mensen van je vinden (een kwart heeft daar wekelijks last van).

64% is chagrijnig
De grootste stressklacht: chagrijnig en sneller prikkelbaar zijn. Twee derde van alle 1899 deelnemers van het onderzoek (niet alleen scholieren, maar ook studenten) heeft daar in stressvolle periodes last van. Ruim de helft klaagt over aanhoudende vermoeidheid. Logisch, want bijna de helft slaapt dan slecht.

8 op de 10 ervaart prestatiedruk
Heb je het gevoel dat je je móet bewijzen op school, voor je ouders, in je bijbaan en bij je vrienden? Bijna alle scholieren hebben daar wel eens last van. 27% ervaart een heel hoge prestatiedruk, 56% een redelijk hoge druk.

63%: ‘Die prestatiedruk komt door mijzelf’
Maar hallo: niet meteen je ouders, baas of vrienden de schuld geven van die druk. Toen ze twee schuldigen mochten aanwijzen, vinkte 63% van de scholieren en studenten zichzelf aan. 41% dacht aan ‘de maatschappij’. Slechts 18% wees naar z’n ouders.

4 op de 10 wijst ook naar social media
Toen 7Days anderhalf jaar geleden geleden scholier Lotte over haar burn-out interviewden, zei ze het al: social media konden heel goed te maken hebben met haar stress. En zij is niet de enige. 38% van de ondervraagde scholieren en studenten denkt dat z’n leven een stuk relaxter zou zijn zonder social media.

77% krijgt geen stressles
Driekwart van de scholieren heeft nog nooit op school geleerd hoe-ie het beste met stress kan omgaan. Terwijl dat best een goed idee, is, denkt bijna de helft van alle deelnemers.